Javajan

A gustos, colors

L’expressió “a gustos, colors | De gustibus non est disputandum” és una adaptació d’una antiga dita del llatí popular. Significa com segurament ja sabeu que cada persona té les seves pròpies preferències i que no té sentit discutir-les.

I adaptació, ja sabem que és una paraula clau a la majoria d’entorns. També al món del màrqueting i a totes les seves branques.

És per això que hem de ser camaleònics, però no per passar desapercebuts, ans al contrari, per destacar.

I és que en el disseny web i de marca, el color és molt més que un element decoratiu: és una eina estratègica que impacta directament en la percepció, l’experiència i les decisions dels usuaris i consumidors.

La raó és molt senzilla: malgrat que de vegades sigui imperceptible, cada color transmet emocions i missatges específics, i influeix en com els visitants perceben la nostra marca o pàgina web.

Per exemple:

  • Vermell: transmet passió, urgència, energia o advertència. És ideal per a marques que busquen transmetre dinamisme i entusiasme, com Coca-Cola o Netflix.
  • Blau: transmet confiança, calma i professionalitat. Molt usat per empreses tecnològiques i financeres (ex. Facebook, Samsung).
  • Verd: transmet naturalesa, frescor, salut i sostenibilitat, perfecte per a marques ecològiques o del sector salut.
  • Groc: transmet felicitat, energia i optimisme, associat a marques vibrants com McDonald’s.
  • Negre: transmet sofisticació, luxe i poder, encara que també pot evocar misteri.

La tria conscient de la nostra paleta de colors permet a la nostra marca comunicar els nostres valors fonamentals i connectar emocionalment amb la nostra audiència.

Per això, mantenir una paleta cromàtica coherent a tots els canals i elements online o offline de la nostra marca reforça la seva identitat visual, facilitant el reconeixement i la recordació per part del públic. El color es converteix en un “ambaixador silenciós” que diferencia la nostra marca de la competència i que transmet la seva personalitat.

No es tracta només de colors i formes, es tracta sobretot de transmetre sensacions.

Pot semblar poc creïble, però està més que demostrada la influència que tenen els colors en la presa de decisions i en la conversió d’usuaris.

  • Fins a un 90% de la percepció de la nostra marca està relacionada amb el color i altres aspectes visuals.
  • Un color ben triat pot transmetre confiança, innovació o luxe, mentre que el contrari, pot desorientar i afeblir la identitat de la nostra marca.
  • A més, l’ús estratègic del color en botons i crides a l’acció pot augmentar les taxes de conversió i guiar la navegació de l’usuari cap a on volem.

Cal no oblidar que un bon contrast entre text i fons millora la lectura i permet que totes les persones, independentment de les nostres capacitats, puguem interactuar amb el lloc web i obtenir una experiència inclusiva i satisfactòria.

Finalment, hem de tenir en compte que el significat dels colors pot variar segons la cultura i el context. El que transmet confiança en un país pot tenir una altra connotació en un altre, per això és important tenir-ho en compte si dissenyem per a audiències globals.

A continuació us deixem algunes recomanacions per a l’elecció del color en disseny web i en brànding:

  • Defineix una paleta cromàtica alineada amb la personalitat i els valors de la teva marca.
  • Mantingues la coherència cromàtica en tots els elements i canals de contacte amb l’usuari.
  • Fes servir contrastos efectius per millorar l’accessibilitat i la lectura.
  • Destaca elements clau (com ara botons d’acció) amb colors cridaners.
  • Prova i analitza l’impacte de les combinacions de colors en la conversió i l’experiència de l’usuari.
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.